Vineri, 20 mai 2022, a avut loc, în București, Conferința ICAMucs – Incluziunea Copiilor Ucraineni Refugiați în Școli, organizată de Inspectoratul Școlar Județean Prahova, în parteneriat cu Fundația Terre des hommes – Elveția
În perioada decembrie 2019 – mai 2022, se implementează proiectul ICAMNet – Networking the Including Children Affected by Migration, ID: 612160-EPP-1-2019-1-IT-EPPKA3-IPI-SOC-IN. Partenerii din acest proiect provin din cinci țări, printre care și România, reprezentată de Inspectoratul Școlar Județean Prahova și Fundația Terre des hommes – Elveția.
În deschiderea lucrărilor, au luat cuvântul Ionel Florian Lixandru, Secretar de stat în Ministerul Educației, Ilona Cornelia Rizea, inspector școlar general al județului Prahova, Laura Sava-Ghica, președinte executiv al Fundației ”Terre des hommes” – Elveția, Mărioara Ene, expert în cadrul ANPCDEFP (Agenția Erasmus+) și Chris Gittins, director al Centrului Northampton pentru comportamentul de învățare de pe lângă Universitatea din Northampton. În sală au mai fost prezenți și Dr. Vincenzo Griffo, din partea coordonatorului proiectului – ICARO – cooperativă de servicii sociale, și Gonzalo Santamaria, din partea organizației ACCESOPHIA. Au participat un număr de aproximativ 100 de invitați, sosiți din numeroase județe ale țării.
Scopul proiectului este creșterea incluziunii și creșterea capacității de învățare a copiilor afectați de migrație, prin crearea unui climat de „convivencia” (traiul în armonie), prin creșterea nivelului de conștientizare asupra drepturilor copiilor și a legislației care îi protejează și prin sprijinirea dezvoltării socio-emoționale și a stării de bine a copiilor, în școală și în familie, astfel încât ei să poată să se bucure pe de-a întregul de dreptul lor inalienabil la educație.
Metodologia dezvoltată în cadrul proiectului ICAM a fost apreciată recent de Comisia Europeană și menționată ca model inspirațional în ghidul de bune practici referitor la includerea copiilor refugiați ucraineni în școli (Policy guidance on supporting inclusion of Ukrainian refugees in education)
(detalii despre programul ICAMucs găsiți la icamproject.eu )