Inspectoratul Școlar Județean Prahova

Proiectul “Învăț și salvez” este  un proiect susținut de OMV Petrom și implementat de Fundația pentru SMURD, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Prahova, Şcoala de Subofițeri ˮPaul Zăgănescuˮ Boldești și Departamentul pentru Situații de Urgență, în 15 școli și 27 de clase din județul Prahova. În anul şcolar 2021-2022, voluntarii Fundației pentru SMURD, ai Şcolii de Subofițeri Paul Zăgănescu Boldești și Departamentului pentru Situații de Urgență i-au învăţat pe elevii cls. a-VII-a noţiuni  de prim ajutor, pregătindu-i să devină instructori în prim ajutor la nivelul școlii lor (peer educator – educație între egali).

Pregătirea elevilor a continuat în vacanţa de vară, în 3 tabere organizate la Zărnești – Plaiul Foii, Straja şi Dunavățul de Jos.

Pe lângă faptul că elevii au exersat noţiunile de prim ajutor învăţate, aceştia şi-au dezvoltat abilități de lucru în echipă (prin cooperare și comunicare), de leadership, de prezentare a proiectului sau a unei idei (public speaking/prezentări în cadrul grupului) şi au înţeles importanța motivării colegilor în diferite situații (empatie).

Elevii au apreciat activitățile organizate de voluntarii SMURD legate de căutarea persoanelor dispărute, deplasarea de urgență la locul solicitat, salvarea accidentatului, acordarea primului ajutor medical, transportarea accidentatului sau a bolnavului la locul stabilit, preluarea cu elicopterul sau cu ambulanța pe apă.

Elevii şi profesorii care i-au însoţit în aceste tabere au rămas cu amintiri frumoase privind învățarea prin experiență, învățarea noţiunilor de prim ajutor, dar şi a celor de ecologie și etică montană.

Începutul anului şcolar 2022-2023 i-a găsit, astfel, pe elevii implicaţi în  acest proiect, pregătiţi şi dornici să îi înveţe pe colegii lor ce important este să ştii să acorzi primul ajutor şi să poţi interveni în caz de necesitate!

ˮCine salvează viaţa unui om, salvează lumea întreagă.ˮ
(Thomas Keneally)