Inspectoratul Școlar Județean Prahova

DOCUMENTE BIOLOGIE

2022  – 2023


CONSILIUL CONSULTATIV BIOLOGIE

PROFESORI METODIȘTI BIOLOGIE


 

Concursul pentru sănătate şi prim ajutor „Sanitarii pricepuţi”- Etapa județeană 2023

Joi, 25.05.2023, s-a derulat etapa judeţeană a Concursului pentru sănătate şi prim ajutor „Sanitarii pricepuţi” la C.N. „Nichita Stănescu” Ploieşti. Concursul a fost organizat de Crucea Roşie Română – filiala Prahova şi I.S.J. Prahova. La etapa judeţeană au participat 10 echipaje – gimnaziu şi liceu. Fiecare echipaj a susținut o probă teoretică, cu un test stabilit de juriul concursului şi o probă practică ce cuprinde un exerciţiu de acordare a primului ajutor pentru două victime, pe baza tematicii orientative din regulamentul concursului.
Judeţul Prahova va fi reprezentat la etapa naţională, ce va avea loc în luna iulie, de către echipajul C.N. „Nicolae Iorga” Vălenii de Munte, care a obținut locul I la etapa județeană.


 

Imagine 1 Imagine 2 Imagine 3 Imagine 4 Imagine 5 Imagine 6

 

Urmăriți cronica video a Concursul de comunicări științifice ale elevilor din învățământul liceal la disciplina biologie, Etapa națională – ediția a XV-a, desfășurat la Ploiești

Concurs Național de comunicări științifice ale elevilor – Biologie – Ploiești – mai 2023

În data de 12 Martie 2023, va avea loc Olimpiada de biologie – etapa județeană, pentru elevii claselor a IX-a, a X-a, a XI-a, a XII-a, la Colegiul Național ”Nichita Stănescu”, municipiul Ploiești.

– Proba scrisă se va desfășura între orele 10,00-13,00

– Nr. maxim de elevi pentru Olimpiada de biologie – etapa județeană: 10 elevi/an de studiu/liceu

– Accesul elevilor în săli este permis până la ora 9,30 și se va face pe baza CI

– Nu se permite accesul elevilor cu telefoane mobile în sala de concurs

– Evaluarea lucrărilor elevilor se va realiza, la sfârșitul probei, în prezența elevului – autor al lucrării și a unui elev concurent – martor. În cazul în care elevul nu poate asista la corectarea lucrării sale, dă o declarație scrisă (pe verso – ul fișei de concurs) din care să reiasă că este de acord ca lucrarea să fie evaluată în absența lui, în prezența a doi elevi-martori.

Proiectul “Învăț și salvez” este  un proiect susținut de OMV Petrom și implementat de Fundația pentru SMURD, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Prahova, Şcoala de Subofițeri ˮPaul Zăgănescuˮ Boldești și Departamentul pentru Situații de Urgență, în 15 școli și 27 de clase din județul Prahova. În anul şcolar 2021-2022, voluntarii Fundației pentru SMURD, ai Şcolii de Subofițeri Paul Zăgănescu Boldești și Departamentului pentru Situații de Urgență i-au învăţat pe elevii cls. a-VII-a noţiuni  de prim ajutor, pregătindu-i să devină instructori în prim ajutor la nivelul școlii lor (peer educator – educație între egali).

Pregătirea elevilor a continuat în vacanţa de vară, în 3 tabere organizate la Zărnești – Plaiul Foii, Straja şi Dunavățul de Jos.

Pe lângă faptul că elevii au exersat noţiunile de prim ajutor învăţate, aceştia şi-au dezvoltat abilități de lucru în echipă (prin cooperare și comunicare), de leadership, de prezentare a proiectului sau a unei idei (public speaking/prezentări în cadrul grupului) şi au înţeles importanța motivării colegilor în diferite situații (empatie).

Elevii au apreciat activitățile organizate de voluntarii SMURD legate de căutarea persoanelor dispărute, deplasarea de urgență la locul solicitat, salvarea accidentatului, acordarea primului ajutor medical, transportarea accidentatului sau a bolnavului la locul stabilit, preluarea cu elicopterul sau cu ambulanța pe apă.

Elevii şi profesorii care i-au însoţit în aceste tabere au rămas cu amintiri frumoase privind învățarea prin experiență, învățarea noţiunilor de prim ajutor, dar şi a celor de ecologie și etică montană.

Începutul anului şcolar 2022-2023 i-a găsit, astfel, pe elevii implicaţi în  acest proiect, pregătiţi şi dornici să îi înveţe pe colegii lor ce important este să ştii să acorzi primul ajutor şi să poţi interveni în caz de necesitate!

ˮCine salvează viaţa unui om, salvează lumea întreagă.ˮ
(Thomas Keneally)

Vineri, 03.06.2022, s-a derulat etapa judeţeană a Concursului pentru sănătate şi prim ajutor „Sanitarii pricepuţi” la C.N. ,, Nichita Stănescu,, Ploieşti. Concursul a fost organizat de Crucea Roşie Română – filiala Prahova şi I.S.J. Prahova. La etapa judeţeană au participat 11 echipaje – gimnaziu şi liceu. Concursul presupune o probă teoretică, cu un test stabilit de juriul concursului şi o probă practică ce cuprinde un exerciţiu de acordare a primului ajutor pentru două victime, pe baza tematicii orientative.

În acest an şcolar, judeţul Prahova va fi reprezentat la etapa naţională de către echipajul C.N. „Nicolae Iorga” Vălenii de Munte.